Entistä luotettavampaa ylläpitoa pilvipalveluille

Ohjelmistotoimisto Codecontrol laajentaa palvelutarjontaansa pilvipalveluissa. Koodisankareiden kekseliään kehitystyön tuloksena on syntynyt ketterä tapa melko raskaidenkin sovellusten luotettavaan ylläpitoon.

Erilaisten sovellusten suunnittelu ja toteutus ovat arkea ohjelmistotalo Codecontrolissa. Uutta sovellusta työstettäessä kehittäjän ja asiakkaan välinen yhteistyö on avainasemassa onnistuneen lopputuloksen kannalta.

Tyypillisesti projektien testiversiot asuvat ohjelmistotalon omalla palvelimella, jonne asiakkaalle on järjestetty pääsy kehitystyön välikommentointia varten. Uusia testiversioita on asennettu projektin laajuudesta ja kiireellisyydestä riippuen noin kerran viikossa tai tapauskohtaisesti sopien. Jatkossa nämä erilliset asennuspäivät ovat Codecontrolissa historiaa. Pilvipalvelujen kehittämistyön myötä ohjelmistotalossa siirrytään entistä vahvemmin niin sanottuun jatkuvaan toimitukseen (Continuous delivery).

– Palvelujen laajentaminen toteutuksesta sovellusten ylläpitopuoleen mahdollistaa sen, että myös kehitteillä oleva sovellus on jatkuvasti asiakkaan ulottuvilla. Jatkuvan toimituksen myötä voidaan esimerkiksi asentaa viimeisin toimiva kehitysversio yhden napin painalluksella asiakkaalle testattavaksi, tai jopa automatisoida testattava versio päivittymään aina ohjelmistonkin päivittyessä. Mitä useammin asiakas pääsee kehitysversiota testaamaan, sitä enemmän saadaan kommentteja, ja virheiden mahdollisuus vähenee, Codecontrolin toimitusjohtaja Jari Ruusunen kertoo.

Jatkuva valvonta minimoi riskit

Idea pilvipalvelujen kehittämisestä virisi käytännön haasteesta: vaikka oma palvelin oli varmennettu, ei se silti ollut täysin toimintavarma.

– Palvelin voi mennä nurin, ja kestää oma aikansa saada se takaisin pystyyn. Koska halusimme minimoida riskejä, luovuimme omista, fyysisistä palvelimista ja aloimme ostaa palvelintilaa muualta, luonnehtii Ruusunen.

Samalla Codecontrol alkoi tutkia mahdollisuuksiaan tehdä pilvipalvelutoimijan kanssa diili isommasta palvelintilasta. Sopimus syntyi, ja koodisankarit alkoivat rakentaa vuokrattuun palvelintilaan omaa valvontaa, jolla asiakkaiden sovellusten toiminnasta huolehditaan.

– Toisin sanoen ostimme alustan, johon itse rakensimme muun muassa valvonnan. Kaikki ne sovellus- ja tietokantapalvelimet, joilla asiakkaan tieto pyörii, ovat jatkuvan seurantamme alla. Tarjoamme asiakkaille omia dedikoituja ympäristöjä IaaS-palveluna sekä kustannetehokkaita, yhteiskäyttöisiä PaaS alustojakin, Ruusunen summaa.

Luotettavaa palvelua ja ylläpitoa

Nyt pilvipalvelujen kehittämisen pohjatyö on tehty. Tuotanto- ja ylläpitopalvelut ovat skaalattavissa asiakkaiden tarpeiden mukaan. Codecontrolin tarjoama ylläpito on omiaan myös melko kriittisten ja vaativien sovellusten pyörittämiseen.

– Kehitämme pilvipalvelujamme aktiivisesti, jotta voimme jatkossa toteuttaa ja ylläpitää entistä suurempia sovelluksia, lupaa Ruusunen.

Lisäksi palvelintilan toimittajavalinnassa on käytetty kriittistä harkintaa. Toimittajaksi on valittu luotettava ja tarpeeksi iso toimija. Näin Ruususen mukaan varmistetaan se, että palvelutaso on korkea ja häiriöt ovat harvinaisia.

– Palvelujen laajentaminen ylläpitopuolella mahdollistaa entistä paremman asiakaspalvelun. Voimme suoraan tarjota luotettavan sijoituspaikan sekä itse tekemillemme että asiakkaan omille sovelluksille.


Palaa sankaritarinoihin