#Koodisankari Miika Forma

Tässä juttusarjassa esitellään tekijät Codecontrolin sankaritarinoiden takana. Tällä kertaa vuorossa on ohjelmistokehittäjä Miika Forma.

Koodinimi: ohjelmistokehittäjä
No 5/8

Koulutus ja tausta

Tulin Codecontroliin työharjoitteluun opiskelukaverin suosituksesta toukokuussa 2018. Harjoittelun päätyttyä jatkoin töitä koulun ohella. Valmistumiseni jälkeen viime vuoden marraskuussa minut vakinaistettiin.

Aloittelin alan opinnot vuonna 2012 WinNovan datanomilinjalla, jossa enimmäkseen tuli opiskeltua serveripuolen hommia. Jossain vaiheessa mukaan tulivat erilaiset pelien muokkailut harrastusmielessä kaverien kanssa. Jatkoinkin SAMKiin tietojenkäsittelyn ohjelmistopainotteisiin tradenomiopintoihin. Harrastuksen myötä kaikki ohjelmistopuolen kurssit olivat opintojen alkaessa jo tuttuja.

Tällä hetkellä teen Codecontrolilla pääsääntöisesti ohjelmointia. Työtehtäviä on kuitenkin ollut laidasta laitaan. On ollut niin suunnittelua ja toteuttamista kuin myös asennustöitä sekä ylläpitotehtäviä. Välillä on tullut myös palvelinpuolen työtehtäviä.

Erityiset mielenkiinnon kohteet

Motivoidun ongelmanratkaisusta. On mielenkiintoista haastaa itseään ja tsekata, onnistuuko jokin uusi homma. Aika hyvin on tähän mennessä onnistunut. Jossain jutuissa saa pähkäillä enemmänkin, joku taas onnistuu kevyemmin. Tekniikka kehittyy koko ajan, joten jatkuvasti on opiskeltava uutta. Tässä hommassa ei pääse tylsistymään.

Uuden oppiminen on antoisaa. Työssäni pidän erityisesti sovelluksien koodaamisesta, mutta myös serveripuolen asiat ovat hyvin mielenkiintoisia ja antavat työhön mukavaa vaihtelua. Kollegaltani Tonilta olen oppinut valtavasti lisää serveripuolesta. Asioita, joita ei opintojen aikana tullut edes ajatelleeksi. Vapaa-ajalla tykkään puuhastella kavereiden kanssa avoimen lähdekoodin juttujen parissa. Niihin kuka tahansa pystyy lisäämään omia kehitysideoitaan ja myös ohjelmointivirheet huomataan paremmin, kun koodia tarkastelee useampi silmäpari. Näiden projektien parissa oppii myös paljon uutta.

Parhaimmat oppimisenpaikat menneisyydessä

Aloittelin koodauksen parissa itse ja kavereiden kanssa puuhastelemalla. Se on hyvä perusta ohjelmointitaidon kehittymiselle ja alan opiskelulle. Kun tulin töihin, kollegoilta tuli heti paljon lisää vinkkejä tekemiseen ja koodin laatu parani heti. Yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa on ehdottomasti eniten parantanut tekemisen laatua ja jälkeä. Tämä on niin laaja ala, ettei näitä hommia voi oikeastaan koskaan hallita täysin. Uusia ohjelmointikieliä ja tapoja tehdä on valtavasti.

Ammatillinen päiväuni

Nyt, kun olen aika alussa uraani, ajattelen asioiden olevan tosi hyvin. Saan tehdä työkseni juuri sitä, mitä haluan, ja vieläpä hyvän porukan ympäröimänä. Uutta saa oppia koko ajan ja haasteiden parissa saa painia tiuhaan. Myös liukuva työaika ja etätyömahdollisuus ovat iso plussa.

Hyvä tietää

Jos jotain sovitaan, että tehdään, sen myös teen. Olen sovituissa paikoissa aina ajoissa. Ei nyt yhtäkkiä tule mieleen kuin yksi myöhästymiskerta ammattikouluajoilta, kun herätyskello ei herättänyt. En silti nipota muiden myöhästymisistä. Toisinaan projektien aikatauluarvioinneista joudutaan joustamaan tilanteiden pakosta. Vaikka olen täsmällinen, en silti ahdistu tästä. Kaiken lähtökohta tietysti aina on se, että tehdään aikataulu, jossa on mahdollista pysyä.


Palaa sankaritarinoihin